Яндекс.Метрика

КАДРОВЫЙ ПОТЕНЦИАЛ КАК ИНСТИТУЦИОНАЛЬНЫЙ ФАКТОР ИННОВАЦИОННОГО РАЗВИТИЯ РЕГИОНАЛЬНОГО АПК


ШАРИПОВ САЛИМЗЯН, ТИТОВ НИКОЛАЙ, ХАРИСОВ ГУМЕР

DOI 10.33305/227-41

УДК 631.158 : 338.43

Выпуск № 7, Июль 2022 г., статья № 5, стр. 41-47

Рубрика: Управление и кадровое обеспечение

Ключевые слова: РЕСПУБЛИКА ТАТАРСТАН, КАДРОВЫЙ ПОТЕНЦИАЛ, ТРУД, ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВО, ЭФФЕКТИВНОСТЬ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ТРУДОВЫХ РЕСУРСОВ, УПРАВЛЕНЧЕСКИЙ ПЕРСОНАЛ


Аннотация: В современных условиях инновационное развитие аграрной сферы регионального агропромышленного комплекса обусловлено соответствующей институциональной средой, отражающей взаимодействие человеческого капитала и производственных ресурсов. Развитие и функционирование современных социально-экономических систем сопровождается нелинейными эффектами динамики переходных процессов функционирования и трансформационных процедур развития, негативными эффектами в динамике мировой экономики, обусловленными пандемией коронавирусной инфекции, санкционным давлением, нарушением пропорций общественного производства, нарастанием эффектов кризисной динамики в деятельности хозяйствующих субъектов. В цифровой экономике человеческий капитал, как особый ресурс сельскохозяйственных формирований, отражает кадровый потенциал аграрной сферы и выступает как институциональный фактор инновационного развития сельского хозяйства. В статье проведен анализ факторов формирования институциональной среды, обеспечивающей инновационное развитие агропромышленного комплекса. Использование системного подхода в управлении агропромышленным комплексом региона и принятые меры государственной поддержки сельскохозяйственного товаропроизводителя в Татарстане обусловили сохранение потенциала агропромышленного производства и обеспечили устойчивое развитие аграрной сферы.

Авторы:
Шарипов Салимзян Ахтямович, Татарский институт переподготовки кадров агробизнеса
Титов Николай Леонидович, Татарский институт переподготовки кадров агробизнеса
Харисов Гумер Амирович, Казанский инновационный университет имени В.Г. Тимирясова


Библиографическая запись:

На бумажную версию:

Шарипов, С. А. Кадровый потенциал как институциональный фактор инновационного развития регионального АПК / С. А. Шарипов, Н. Л. Титов, Г. А. Харисов. – DOI 10.33305/227-41. – Текст : непосредственный // АПК: Экономика, управление. – 2022. – № 7. – (Управление и кадровое обеспечение). – С. 41-47.


HUMAN RESOURCES POTENTIAL AS AN INSTITUTIONAL FACTOR OF INNOVATIVE DEVELOPMENT OF THE REGIONAL AGRO-INDUSTRIAL COMPLEX

DOI 10.33305/227-41

Issue № 7, 2022, article № 5, pages 41-47

Section: Management and staffing

Keywords: REPUBLIC OF TATARSTAN, PERSONNEL POTENTIAL, LABOUR, ENTREPRENEURSHIP, EFFICIENCY OF LABOUR RESOURCES USE, MANAGEMENT PERSONNEL

Abstract: In modern conditions, the innovative development of the agrarian sphere of the regional agro-industrial complex is conditioned by the appropriate institutional environment reflecting the interaction of human capital and production resources. The development and functioning of modern socio-economic systems is accompanied by nonlinear effects of the dynamics of transitional processes of functioning and transformational development procedures, negative effects in the dynamics of the world economy caused by the pandemic of corona virus infection, sanctions pressure, violation of the proportions of social production, increasing effects of crisis dynamics in the activities of economic entities. The agro-industrial complex is a priority sector of the economy that requires a transition to a fundamentally new level of functioning, when innovative technologies and effective methods of economic activity are introduced in the digital economy. At the same time, information is one of the most important types of production resources, the importance of information and communication technologies is growing, and the role of man in modern agricultural production is radically changing. In the digital economy, human capital, as a special resource of agricultural formations, reflects the human potential of the agricultural sector and acts as an institutional factor of innovative development of agriculture. The article analyzes the factors of the formation of the institutional environment that ensures the innovative development of the agro-industrial complex. Using the example of agricultural enterprises of the Republic of Tatarstan, it is shown that in the course of agrarian transformations, priority attention is paid to the processes of formation of human resources as a factor ensuring the creation of an institutional environment. The use of a systematic approach in the management of the agro-industrial complex of the region and the measures taken by the state to support agricultural producers in Tatarstan led to the preservation of the potential of agro-industrial production and ensured the sustainable development of the agricultural sector.

Authors: SHaripov Salimzian Akhtiamovich, Titov Nikolai Leonidovich, KHarisov Gumer Amirovich